top of page

Наука - практике

Виртуальная научная библиотека

Проектний підхід до формування культури здоров'я суб'єктів освітнього процесу

Організаційно-педагогічні умови корекції фізичного розвитку слабозорих учнів початкової школи

30 червня 2015 року в Інституті спеціальної педагогіки Національної Академії педагогічних наук України відбувся захист кандидатської дисертації Сироткіної Тетяни Валеріївни.

Публікуємо деякі статті за аспектами дисертаційного дослідження авторки:

Школа розумного руху: инноваційна програма з фізичного виховання дітей і підлітків у системі перспективності та наступності навчання

ФІЗІОЛОГІЧНА КРИВА РЕАКЦІЇ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ ОРГАНІЗМУ ДІТЕЙ І ПІДЛІТКІВ НА ФІЗИЧНІ НАВАНТАЖЕННЯ ПІД ЧАС ЗАНЯТЬ ФІЗИЧНОЮ КУЛЬТУРОЮ

Олена Аксьонова 

Стаття присвячена обґрунтуванню необхідності оновлення структури заняття фізичною культурою в ДНЗ і уроку фізичної культури в ЗНЗ. Подається модернізована методика аналізу результатів пульсометрії як методу медико-педагогічного контролю за ефективністю фізичного виховання.

Формування фізичної культури учнів початкової школи в умовах диференційованого навчання

Олена Аксьонова

Автореферат диссерації на здобуття наукового ступеню кандидата педагогічних наук.

Науково обгрунтовано модель формування фізичної культури учнів початкової школи за умов диференційованого навчання, яка передбачає визначення виду диференціації процесу формування фізичної культури учнів з урахуванням показників біологічного, психічного та особистісного потенціалів їх розвитку, диференційованих педагогічних завдань у даному процесі відповідно до змісту навчальної діяльності, рівнів формування фізичної культури учнів початкових класів. Розроблено її технологію за умов диференційованого навчання, що базується на визначенні диференційованих педагогічних завдань за двома компонентами діяльності (освітнім і тренувальним), застосуванні комплексу методів і засобів навчання з метою формування фізичної культури учнів початкової школи за умов диференціації (методу гнучкого включення, методів різночасових і різнопросторових стартових положень, а також методу диференційованого варіювання), системи оцінювання учнівських досягнень у процесі реалізації (за рівнем фізичної підготовки учнів, рівнем сформованості в них рухових умінь, навичок, типом ставлення учнів до певного предмета діяльності). Розвинуто зміст поняття "особиста фізична культура учня", критерії, показники та рівні її сформованості.

 

Рейтингова система оцінювання активної діяльності учнів у контексті формування навичок самовдосконалення на уроках фізичної культури

Олена Аксьонова

Визначено теоретико-методологічні засади рейтингової системи оцінювання активної діяльності учнів на уроках фізичної культури. Представлено технологічну картку з формування навичок фізичного самовдосконалення учнів, перелік видів активності учнів за певним тематичним модулем (на прикладі програмового матеріалу для учнів сьомого класу), перевідну таблицю для виставлення оцінок учням у класний журнал з предмета "Фізична культура". Наведено методичні рекомендації педагогам з оцінювання навчальних досягнень учнів за рейтинговою системою.

Ключові слова: учень, урок фізичної культури, форми та види активності, фізична досконалість, рейтинг, технологічна картка.

 

bottom of page